Бобокови ли заровиха боклука в Червен бряг?

 Бобокови ли заровиха боклука в Червен бряг?

qrf

В края на месец май т.г. Канал 7 разкри нерегламентирано сметище със загробен отпадък, който представлява акумулаторни сепаратори.

От получената информация до екипа ни става въпрос за боклук, който е бил загробен на територията на града и няколко села още през 2016 година.

Фирма, близка до арестувания зам.- министър, залива с боклук Червен бряг

Няколко дни по – късно Канал 7 разкри и второ такова сметище, със същия отпадък, опаковане по същия начин и загробен в силажни ями на входа на с. Рупци.

Канал 7 с ново разкритие! Лъсна второ сметище с опасен отпадък в Червен бряг

Няколко дни, след като Канал 7 алармира институциите, на място пристигнаха проверяващи от РИОСВ гр. Плевен, които след извършената проверка отказаха да коментират официално какъв е отпадъка, който е заровен, с обяснението, че тече следствие и проверка.

Няколко седмици след това, прокуратурата пусна на официалният си сайт, част от свидетелските показания срещу бизнесмените Бобокови, за които се твърди, че са загробили и боклука в Червен бряг.

В същите показания фигурира и името на областния управител на гр. Плевен, Мирослав Петров. Според свидетел, Петров е оказвал, политически чадър и италиански боклук е внасян и заравян на територията на обл. Плевен без никакъв проблем.

Областният управител на Плевен в схемата с боклука от Италия на Бобокови

А точно месец по-късно, след като Канал 7 откри незаконните сметища с акумулаторни сепаратори, в Червен бряг на крак пристигнаха всички държавни институции. Акцията беше организирана от специализирана прокуратура, която трябваше да изследва и анализира въпросния отпадък и да каже дали той е свързан с братята Бобокови.

Червен бряг почерня от полиция! Разравят боклука в града

По думите на наблюдаващия прокурор на специализирана прокуратура, Людмила Дончева, прокуратурата е намерила доказателства, че загробения боклук в Червен бряг е бил собственост на обвинените Бобокови.

Публикувахте от Канал 7 в Сряда, 1 юли 2020 г.

Какви са обаче доказателствата не стана ясно.

Потърсихме и пиара на Пламен Бобокови, за да попитаме фирмата на бизнесмените има ли договори с физически и юридически лица от Червен бряг, за двпониране и преработка на отпадъци. От там ни отговориха “категорично не!”.

В деня на прокурорската акция Канал 7 публикува документи, от които става ясно, че екс кмета на Червен бряг, Данаил Вълов е отдал помещения от сградата на семейната му фирма “ТЕРА” АД на италианска фирма, която е имала план да изгради завод и площадки за преработка на подобни отпадъци.

Договора за наем на помещения от фирма “ТЕРА” АД е подписан на 22.12.2015 година. По онова време Вълов вече е бил избран за кмет на община Червен бряг и се е заклел като такъв.

На втора страница от договора прави впечатление, че същия е подписан от италианският собственик, а като наемодател и представител на фирма “ТЕРА” АД фигурира подписа на сваления от власт Вълов.

Тук се поражда въпроса, защо Вълов се е подписал на съответния документ, в нарушение на закона, след като според същия заклевайки се като кмет, няма право да представлява юридически лица?

Според търговския регистър, след като Вълов е стъпил в длъжност, фирмата му се управлява от неговата съпруга и дъщеря – Светла Вълова и Надежда Николова.

Междувременно чуждестранният инвеститор, наел помещенията на семейната фирма на Вълов, го уведомява, няколко месеца по-късно, че възнамерява да изгражда завод за преработка на неопасни отпадъци в промишлената зона на града, сиреч фирма “ТЕРА” АД и съответно ще бъдат открити 200 работни места.

Съответния документ е заверен с мокър печат и входящ номер от община Червен бряг и съответно заведен в деловодатвото на институцията, а датата на входиране на документа е 9.02.216 година.

Нищо, че Вълов е знаел за въпросната “инвестиция”, още през декември. При все това я е и разписал.

Справка показва, че същата италианска фирма е искала и разрешение от РИОСВ да стартира дейността си и да получи съответните лицензи и разрешителни.

А още по – интересен е факта, че същата чуждестранна фирма вече има българин за свои представител в лицето на Николай Банзурков.

Банзурков е приближен до екс кмета Вълов. На предните местни избори през 2019 година същия беше част от кандидатската листа за общински съветници от групата на сваления вече бивш кмет.

Банзурков е работил и на редица трудови и граждански договори към общината през мандата на Вълов. Също така по негови думи е член на ПП АБВ на Румен Петков.

Отново в началото на 2016 година, г-н Банзурков, като представител на италианската фирма “ЕСАБ 2015” ЕООД, е, поискал РИОСВ Плевен да издадат съответните разрешителни. От държавното ведомство обаче забравили отговора си, а след това отказали.

До сега не е ясно какво се е случило с италианският инвеститор в Червен бряг, имал намерения да преработва боклук на територията на общината. Банзурков не беше открит и за коментар.

Чий е обаче опасния отпадък на територията на Червен бряг и има ли общо с фамилията Бобокови? 

Според източник на Канал 7, който ни заведе на нерегламентираните сметища, чувалите с боклука са складирани няколко месеца на площадки във фирма “ТЕРА” АД, през 2016 година.

Според същия акумушаторните сепаратори са дошли от гр. Монтана и били заровени от друг приближен на Вълов – Недко Сандов.

Според източника на Канал 7, потвърдено и от РИОСВ, и от прокуратурата, боклука е заровен през 2016 година.

Сега чисто хипотетично ако предположим, че въпросната италианска фирма или семейната на Вълов, са получили поръчка складиране или преработване на съответния отпадък от Бобокови или който и да е не би ли следвало отговорността да бъде на фирмата получила пари за съответната дейност, която не е извършила, а е загробили опасен отпадък?

И отново хипотетипно предположение – ако екс кмета и въпросния чуждестранен инвеститор са приели такава поръчка, очаквайки и надявайки се РИОСВ да издаде надлежния сертификат, който по-късно им е отказан, логично то би било съответната фирма да се отърве от боклука. Защото едва ли някой вярва, че едни, непознати са дошли в чужд град, намерили са силажни ями и са изсипали и заровило опасен отпадък?!

Ако сега съпоставим версията на нашият източник, и формацията на Прокуратурата и съответните документи, то се поражда въпроса кой брани Вълов от правосъдието? Дали това е господин Румен Петков, който и в двата мандата на Вълов е подкрепял кандидатурата му явно?

Сега питаме и прокуратурата – проверявани ли са постъпления и движения по сметки на въпросните юридически лица? Иззели ли са необходимата документация, с която се сдоби Канал 7 за да проверяват какво се е случвало или акцията е била целенасочено към конкретни лица и събития?

А ако боклука е заровен от местни? 

А междувременно същия наш източник твърди, че прокурори от окръжна прокуратура Плевен редовно прекратявали преписки срещу Вълов,преписки, които се падали все на едни и същи обвинители.

Междувременно главния прокурор се самосезира след като Канал 7 публикува на 1.06.2020 г. съответните документи. Сега остава да чакаме да разберем изхода от проверката. Защото тя е важна и за нас медиите, и за обвинителите, и за обвиняемите, независимо, че е неудобна на някоя от страните.

Сега най – логипният въпрос, който стои на дневен ред е не само чии са чували те с боклук, а кой ги зарови?

Канал 7 ще продължи да следи случая и да ви информира.

 

Христо Гешов

Христо Гешов

https://www.bulgariatv.net

Христо Гешов е български журналист. Кариерата му включва редица авторски разследвания и материали. В Bulgaria TV заема позицията директор "Новини и актуални предавания".

OЩЕ НОВИНИ

%d блогъра харесват това: