СЗО удължава извънредното положение с още три месеца

 СЗО удължава извънредното положение с още три месеца

Световната здравна организация (СЗО) удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с още три месеца, съобщи днес комитетът на СЗО по извънредните ситуации след заседание, проведено вчера, предаде БТА като се позова на ТАСС.

Той ще бъде свикан отново след три месеца.

“Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през идните десетилетия”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според него, много от въпросите са разрешени, но и много остават без отговор.

Данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, посочват, че по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията, посочи той.

Комитетът е призовал СЗО да продължава да координира и мобилизира глобалните и регионални организации за борба с пандемията, да оказва подкрепа на страните в борбата с разпространението на инфекцията и да съдейства за ускоряване на научните изследвания за изясняване на животинския източник и потенциалния природен резервоар на коронавируса.

Това е четвъртото заседание на комитета. СЗО обяви режим на извънредно положение в световното здравеопазване заради коронавируса на 30 януари.

Мария Димитрова

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист. Завършила е в УНСС "Обществени комуникации и информационни науки", специалност - медия икономика. Завършила стажантска програма в Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

%d bloggers like this: