БВП на Германия се срина с 10%

 БВП на Германия се срина с 10%

Този спад се дължи на рязкото намаляване на потреблението на домакинствата, спад на инвестициите в бизнеса и износа, заради извънредните мерки за карантиниране, въведени за предотвратяване на разпространението на пандемията от Covid-19.

Това е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления на БВП в Германия през 1970 г.

От април до юни БВП на най-голямата икономика в Европа е спаднал с 11,7% на годишна база, показват данните на Федералното статистическо ведомство.

Експерти прогнозираха, че през второто тримесечие германската икономика ще потъне с 9,0 % на тримесечна база и с 11,3% спрямо същия период на миналата година.

Много германски компании публикуваха днес резултатите си за първото полугодие на 2020 г. Те са регистрирали огромни загуби, отбелязва „Дойче веле“. Ж.п. концернът „Дойче Бан“ регистрира най-голямата си загуба в своята история – 3,7 милиарда евро. Загубите на автомобилния гигант „Фолксваген“ достигнаха 1,4 милиарда евро .

Мария Димитрова

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист. Завършила е в УНСС "Обществени комуникации и информационни науки", специалност - медия икономика. Завършила стажантска програма в Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

%d блогъра харесват това: