Невиждан в историята на САЩ срив на БВП

 Невиждан в историята на САЩ срив на БВП

Economic recession crisis and people no money, downtrend stock exchange and hands with empty wallet red background

Официално е – пандемията от новия коронавирус (COVID-19) доведе до най-големия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в историята на САЩ, оповести американското издание Business Insider.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се е сринал с 33% на годишна база през второто тримесечие, показват данните на американското Министерство на търговията.

Това е най- сериозния срив на БВП на САЩ досега, откакто се води надеждна статистика по въпроса, а именно – от 1940-те години. Според данни на “Блумбърг” икономистите очакваха около 35% спад на годишна база.

Историческият спад на производството показва най-тежките месеци на блокадите във връзка с епидемията, за да се контролира разпространението на COVID-19, и последва свиване с 4,8% през първото тримесечие, което сложи край на най-дългото досега увеличение на БВП в историята на САЩ.

През април голяма част от страната работеше при строги блокади, което доведе почти до спиране на икономическата активност. Въпреки че активността отново се засили през май и юни, тъй като щатите започнаха да се отварят отново, това не беше достатъчно, за да се преодолеят щетите от блокадата.

Най-лошите данни досега дойдоха, след като САЩ се бори с ръст на заразените с коронавируса, който заплашва да провали икономическото възстановяване от рецесията, предизвикана от епидемията. Много щати трябваше да преустановят или да се откажат от плановете за повторно отваряне, за да се справят с новите заразени с коронавируса, което удря икономическата активност. Безработицата остава висока, а настроението на потребителите се понижи наскоро заради новия скок на заразените. 

Макар и непоколебими, историческите данни за БВП на САЩ могат да изглеждат по-лоши, отколкото са наистина, защото са отчетени на годишна база. Прогнозният спад на БВП от 35% на годишна база всъщност означава, че през второто тримесечие икономиката е била с около 10% по-малка от първите месеци на годината.

Икономиката, свиваща се с 10% за едно тримесечие, също е рекорден спад. И днешните данни са първите от три оценки, което означава, че тя може да бъде преразгледана по-късно, за да отразява още по-рязко свиване.

За в бъдеще икономистите очакват икономическата активност да се засили, след като щатите отвориха отново. Икономисти, анкетирани от “Блумбърг”, очакват икономиката да расте с 18% годишно темпо през третото тримесечие. Въпреки че това е рекорден положителен скок, той все пак ще остави БВП далеч под нивата отпреди пандемията.

Мария Димитрова

Мария Димитрова

Мария Димитрова е млад журналист. Завършила е в УНСС "Обществени комуникации и информационни науки", специалност - медия икономика. Завършила стажантска програма в Канал 7.

OЩЕ НОВИНИ

%d блогъра харесват това: