Престъпната групировка ТИМ отрови река Марица

 Престъпната групировка ТИМ отрови река Марица

ПРЕСТЪПНАТА ГРУПИРОВКА ТИМ ДЪРЖИ ЗАВОДА, ОТРОВИЛ РЕКА МАРИЦА ПРЕДИ ДВА ДНИ. МЕДИЙНОТО ЗАТЪМНЕНИЕ ОКОЛО ТИМ Е МНОГО ПО-МОЩНО, ОТ КОЕТО И ДА БИЛО ДРУГО. ЕДИНСТВЕНО ГЕРМАНСКИ ЖУРНАЛИСТ ДОСЕГА Е ПОСМЯЛ ДА ПИШЕ ЗА ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЯНИЯ НА ГРУПИРОВКАТА ТИМ, ЧИЯТО СМЪРТНА ХВАТКА СТИСКА ОСНОВНО БИЗНЕСА И ЖИВОТА ВЪВ ВАРНА.

ТИМ има над 150 компании в различни сектори. По инерция все още я наричат „варненска мафия“, но всъщност нейният бизнес се разпростира в цяла България.

Само една от отровите пуснати в р. Марица надвишава 358 пъти допустимата норма.

Но дори тази отрова не е по-страшна от смъртния страха на българските журналисти от мафиотската групировка ТИМ. Само благодарение на германският журналист Юрген Рот научаваме повече за информационния чадър над групировката поддържан щедро от Бойко Борисов и ГЕРБ.

Рот твърди, че ТИМ е разпростряла пипалата си и в Германия. “Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група”, каза Рот в интервю за Радио Дойче веле.

Групировката ТИМ се управлява от 12 души. В публичното пространство обаче почти няма техни фотографии, пише Рот. И продължава:

“ТИМ притежават редица охранителни фирми, като МИ-2 и МИ-5, като за техните служители има специално създадени центрове за обучение. Само в Ми-2 работят над 170 души.

След 1996 г. групировката успява да вземе целия контрол над проституцията по северното Черноморие.

Сред останалите отрасли на бизнеса на ТИМ е търговията с луксозни автомобили, риболов, химически продукти и застраховане. През есента на 2000 г. групировката на практика поема цялата държавна компания “Химимпорт”. Председател на управителния съвет става Иво Каменов.
“Неохим”, която отрови Марица преди дни е само част от химическите придобивки на групировката. Другите имена в групировката са Марин Митев и Тихомир Митев.

Община Варна е в пълно подчинение на ТИМ (Тихомир Иво Марин). Групировката печели всеки държавен конкурс, в който участва?”, пише Рот в книгата си.

Цитиран е и разговор на автора с Ваньо Танов, който споделил: “Когато бях директор на Националната служба “Борба с организираната престъпност”, ТИМ не трябваше изобщо да се споменава. Дори не беше позволено да се казва, че съществува.”

Освен това ТИМ се занимава и със събирането на просрочени заеми по поръчка на банки или на бизнеса.

Групировката е навлязла на зърнения пазар у нас благодарение на американския бизнесмен Марк Рич, който през 90-те години на миналия век е търгувал с българско зърно и с петрол за „Нефтохим“. Връзката между ТИМ и Рич е била осъществена благодарение на посредничеството на предприемача Никола Дамянов.

Така групировката успява да завземе голяма част от зърнените силози на бившата държавна фирма „Зърнени храни“. Преди около 5 години се смяташе, че ТИМ притежава 5 големи мелници и 20 зърнени бази в цялата страна. Счита се за един от основните играчи на зърнения пазар в България.

Компаниите на ТИМ

Според статия на “Mediapool.bg” от 2009 година групировката ТИМ има над 150 компании в различни сектори. По инерция все още я наричат „варненска“, но всъщност нейният бизнес се разпростира в цяла България.

ТИМ е притежател на „Мустанг холдинг“, в който е концентриран медийният и рекламният бизнес на групировката – телевизия М-САТ, „Алфа радио“ вестник „Черно море“, едноименна реклама агенция, киносалони, видеотеки, ресторанти, интернет-клубове, игрални зали и много други.

През 2008 година „Холдинг Варна“ придобива 32% от „Варна риълтис“ и това става новото име на „Мустанг холдинг“.

През септември 2011 година телевизия М-САТ е преименувана в “Bulgaria On Air”. На 21 септември 2015 г. телевизията се ребрандира като политематичен национален канал, след като стартира нов бизнес такъв в партньорство с групата на Bloomberg – Bloomberg TV Bulgaria.

Дружеството „Инвестор.бг“ АД, част от „Холдинг Варна“, притежава още и „Алфа радио“, което става радио към групата на “Bulgaria On Air”, онлайн портали, както и списания.

Ключово в развитието на ТИМ е закупуването на предприятието „Химимпорт“, което им дава позиции в производството и реализацията на химически продукти, торове и горива. Схемата за придобиването на дружеството е следната – през 1994 година то е било продадено от Агенцията за приватизация на работническо-мениджърското дружество „Химимпорт-инвест“. След това, три години по-късно, ТИМ купуват 76,85% от него. Изпълнителни директори и членове на Управителния съвет на „Химимпорт“ са Марин Митев и Иво Каменов.

Именно чрез тази компания групировката участва в закупуването на редица други големи дружества като „България ер“ „Хемус ер“, на Централна кооперативна банка /ЦКБ/, на застрахователното дружество „Армеец“.

Председател на Надзорния съвет на ЦКБ е Иво Каменов, а негов член пък е Марин Митев.

По време на Тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС с премиер Сергей Станишев ТИМ придоби и Параходство „Българско речно плаване“.

ТИМ развива и строителна дейност – жилищни сгради, търговски центрове, хотели и заведения. През 2007 година групировката печели конкурс на общината за създаването на жилищно-развлекателен център на парцели в Морската градина, наречен „Алея първа“. Закупени са пет терена с обща площ 117 декара.

За футболен клуб „Варна“ Митев обясни, че са го придобили заедно със „Спортен комплекс Варна“

Що се отнася до политическите амбиции Митев е категоричен, че ТИМ няма такива. Политическите им убеждения били – „винаги с властимащите“, а личните – „тимаджия“. /Биволъ/

Северина Иванова

Северина Иванова

Северина Димитрова е родена в град Кюстендил, завършила висше образование - магистър, специалност "Връзки с обществеността". От 15 години се занимава с журналистика, работила в регионални и национални медии

OЩЕ НОВИНИ

%d блогъра харесват това: